Beeping

Čišćenje plijesni: Kako se riješiti plijesni u stanu?

beeping obavijest o nagradnoj igri

Kada vodite brigu o domu, plijesan će  se gotovo neizbježno negdje pojaviti. Plijesan može rasti u svim tipovima okoliša i može biti opasna ili bezopasna. Važno je znati o kakvoj je vrsti plijesni riječ i kako ju očistiti.

O kakvoj se vrsti plijesni radi?

Najčešća plijesan koju nalazimo u domu je kućna plijesan. Relativno je bezopasna i često se nalazi na toplim i vlažnim mjestima. Crno-smeđe je boje. Ukoliko osjetite karakterističan miris vlage bilo gdje u domu, možete biti poprilično sigurni da negdje u domu imate koncentraciju plijesni. Provjerite vlažna područja i područja koja ne upotrebljavate često.

Ne oklijevajte naučiti kako ukloniti plijesan, jer postoje opasne vrste plijesni koje bi mogle ugroziti vaš dom i stvoriti respiratorne probleme. Ukoliko nađete veliku površinu plijesni, bolje je da pozovete stručnjaka.

Kako ukloniti plijesan s proizvodima za kućanstvo?

Dolje je detaljan opis kako eliminirati razna područja s plijesni. U pravilu se koriste ovi proizvodi:

  • soda bikarbona,
  • boraks,
  • alkoholni ocat,
  • vodikov peroksid,
  • izbjeljivač

Neki proizvodi poput izbjeljivača su izrazito jaki i s njima treba postupati s oprezom.

Kako ukloniti plijesan s odjeće?

Plijesan koju pronalazimo na tkaninama najčešće se jednostavno može tretirati.  Prvo iznesite odjeću s plijesni na otvoreno i iščetkajte što je više moguće plijesni sa površine. Ako ćete prati odjeću u perilici za rublje, koristite vruću vodu i dodajte dezinfekcijsko sredstvo. Ukoliko mrlje ostanu vidljive i nakon pranja, namočite odjeću u mješavini izbjeljivača i vode.

Kako ukloniti plijesan s unutarnjih površina?

Kako biste očistili plijesan s unutarnjih površina u stanu, pomiješajte 1 mjeru deterdženta (odredite mjeru u skladu s površinom) u 10 mjera izbjeljivača i 20 mjera vode. Primijenite tu mješavinu na zahvaćeno područje pomoću spužve i ostavite da se osuši. Ukoliko Vaš tepih ima specifičan ustajali miris, vrijeme je da ga se riješite. Pazite da ga sigurno zbrinete kako biste izbjegli širenje spora plijesni na druge površine. Temeljito očistite područje i pustite da se nekoliko dana suši na zraku.

Kako ukloniti plijesan s vanjskih površina?

Plijesan na vanjskim dijelovima Vaše  kuće može se tretirati pomoću otopine izbjeljivača. Prvo namočite zahvaćena područja vodom i zaštitite se (koristite naočale, rukavice i adekvatnu zaštitnu odjeću). Pomiješajte otprilike 3.5l vode s jednom šalicom izbjeljivača i primijenite na plijesan.

 Zaštitite sve biljke i travu prije nego što to učinite, jer im izbjeljivač može naškoditi.

Kako ukloniti plijesan s pločica?

Zbog vlažnog okoliša, kupaonica je obično najčešće mjesto na kojem se nastani plijesan. Kako biste eliminirali plijesan s pločica, pomiješajte 1 mjeru izbjeljivača s 16 mjera vode i primijenite otopinu direktno na pljesnivo područje. Ostavite da djeluje 15 minuta, zatim pošpricajte vodom. 

Kako brzo i efikasno ukloniti plijesan je iznimno važna vještina u kućanstvu. Jednom kada naučite brzo prepoznati plijesan i počnete ju uklanjati, možete je se riješiti u potpunosti. Nadamo se da se plijesan nikada neće vratiti! Pobrinite se da Vam je dom redovito održavan i naručite Beeping. Provjerite nove, još povoljnije pakete pretplate za redovno čiščenje. 

Comments are closed.