Beeping

Čišćenje sjedećih garnitura

crni kožni kauč

Savjeti za čišćenje garnitura od kože i tkanine

Jeste li znali da je jedna od najtraženijih informacija na internetu kako očistiti garnituru za sjedenje? Kauč i kutna garnitura su, pored kreveta, zasigurno najkorišteniji komadi namještaja u kući. Međutim, samo čišćenje ipak zahtijeva ponešto vremena. Mi u Beepingu smo se bacili u istraživanje, kako bismo vam pružili što više korisnih informacija.

ČIŠĆENJE KOŽNIH SJEDEĆIH GARNITURA

Kožna sjedeća garnitura zahtjeva posebnu pozornost. Na tržištu se može pronaći hrpa preparat koji vam mogu u tome pomoći, ali možete to učiniti i sami. Važno je zapamtiti, da će vam uz pravilno održavanje garnitura za sjedenje potrajati dugi niz godina.

Postupak uključuje 4 koraka:

  • Odstranjivanje ostataka
  • Rutinsko čišćenje
  • Odstranjivanje mrlja
  • Održavanje garniture

ODSTRANJIVANJE OSTATAKA

S manjim nastavkom usisavača uklonite veće čestice i mrvice. Posebnu pažnji posvetite pregibima na sjedećoj garnituri. Zamijenite nastavak i stavite onaj se četkom. Četka je mekša pa je manja vjerojatnost da će oštetiti površinu. Nježno očistite površinu kauča ili kutne garniture.

RUTINSKO ČIŠĆENJE

Prašinu, koja se nakupi na kožnoj sjedećoj garnituri, blago očistite krpom od mikrovlakana. Pripazite na to da očistite sve nečistoće prije daljnje obrade, jer prljavština može ogrepsti kožu.

Domaće rješenje – pomiješajte 1:1 omjer vode i alkoholnog octa u nekakvoj posudi ili kanti. Najbolje je upotrijebiti destiliranu vodu ili vodu sobne temperature. Voda iz pipe može sadržavati razne kemikalije koje mogu oštetiti kožu. Krpu umočite u otopinu i dobro je ocjedite. Pazite da je krpa dobro ocijeđena, jer višak vode može oštetiti kožu. Garnituru lagano prebrišite od vrha do dna malim pokretima. Odložite vlažnu krpu na stranu i s novom, suhom krpom prebrišite sofu. Obratite posebnu pažnju na područja gdje su nabori.

ODSTRANJIVANJE MRLJA

Na sofi provedemo dosta vremena, često ostavljajući masne mrlje (kosa, hrana, kozmetički proizvodi itd.) Te mrlje je potrebno očistiti. U većini slučajeva takve mrlje je najbolje očistiti odmah kada ih uočite (tj. odmah kada su nastale). Kožnu površinu očistite otopinom za čišćenje kože, a zatim obrišite suhom krpom. U slučaju da je mrlja još uvijek tu, pokušajte ju ukloniti sa sodom bikarbonom ili kukuruznim škrobom, koji se stavljaju direktno na mrlju. Ostavite da djeluje neko vrijeme, a zatim lagano istrljajte četkom.

Ako imate mrlju od tinte, lagano ju tapkajte vatom prethodno natopljenom u alkohol. Pazite da ne smočite previše to područje. Kada se tinta povuče, mjesto gdje je bila mrlja brišite dok ne bude suho.

Ponekad nam se na sofu prolije kava ili piće. Ako se to dogodi, obrišite tekućinu što prije i ne dopustite da se osuši. Kada uklonite tekućinu, kožu očistite sredstvom za čišćenje kože. Ne zaboravite površnu obrisati dok ne bude suha.

ODRŽAVANJE KOŽNE GARNITURE

Imamo za vas rješenje koje možete sami napraviti. Dvije šalice bijelog octa ulijte u posudu i dodajte 10 do 15 kapi eteričnog ulja čajevca ili limuna. Lagano promiješajte. S tom mješavinom prebrišite kožnu garnituru s naborima. Izbjegavajte maslinovo ulje, jer može dugoročno oštetiti kožu.

Krpu namočite u mješavinu i dobri ju ocjedite. Kružnim pokretima lagano utrljajte smjesu. Pazite da krpa ne bude previše mokra, jer kožna garnitura ne smije biti mokra da ne bi došlo do trajnog oštećenja kože. Ostavite preko noći. Sljedećeg jutra čistom krpom prebrišite cijelu sjedeću garnituru, od vrha do dna, malim kružnim pokretima.

Ponavljajte postupak svakih 6-12 mjeseci da bi koža ostala mekana i sjajna.

ČIŠĆENJE SJEDEĆE GARNITURE OD TKANINE

Činjenica je da su sjedeće garniture zaprljane. Mrvice ili ostatci hrane se skriju u pregibe, prospe nam se piće i na kraju se pas izvalja po sjedećoj garnituri, taman što je došao iz šetnje. Srećom, čišćenje sjedeće garniture je relativno jednostavno. Treba tek malo vremena i dobre volje.

ODSTRANJIVANJE OSTATAKA

Najprije sklonite sve jastuke (ako ih imate) da si olakšate posao. Zatim, usišite veće čestice prašine. Nakon toga, stavite nastavak na usisavač i usišite cijelu sjedeću garnituru. Koristiti dugu, usku cijev kako biste dosegli do svih kutova. Ne zaboravite usisati i jastuke. Stavite nastavak sa četkom i koristite ga za područja koja su jako prašnjava ili prljava. Trljate jako, ali ne previše jako da ne biste oštetili sjedeću garnituru (materijali se razlikuju). Prosječan usisavač vjerojatno neće ukloniti baš sve mrvice i dlake kućnih ljubimaca pa predlažemo da za problematična mjesta koristite ljepljivi valjak.

RUTINSKO ČIŠĆENJE

Obrišite sve tvrde, vidljive površine garniture (nogare, naslon za ruke i sl.). Mnoge sjedeće garniture imaju drvenu konstrukciju, zato koristite proizvod koji je tome prilagođen. Kako ne biste oštetili tkaninu, sva sredstva za čišćenje najprije stavite na krpu pa obrišite površine. Također, najprije provjerite na oznaci kojeg je materijala vaša tkanina. Tomu prilagodite uporabu sredstava za čišćenje.

W – uporaba sredstava na bazi vode i parnog usisavača

WS – uporaba sredstava na bazi vode i parnog usisavača ili sredstava za kemijsko čišćenje

S – uporaba sredstava za kemijsko čišćenje

O – uporaba ekološkog materijala, koji mora biti ispran hladnom vodom

X  – uporaba usisavača i četke ili profesionalno čišćenje sa sredstvima

NAČINI ČIŠĆENJA TKANINA SJEDEĆE GARNITURE

  • Čišćenje na osnovi vode i pare ili s mješavinom vode i deterdženta

U parni čistač nalijte mješavinu/deterdžent za tkanine (pogledajte što je odgovarajuće za vašu sjedeću garnituru) i stavite nastavak sa četkom (onaj koji se koristi za čišćenje stubišta). Poprskajte deterdžent po garnituri. Neka bude jednako raspoređeno. Kada rasporedite sredstvo, sve skupa ravnomjerno usišite. Ako je potrebno, ponovite postupak. Budite oprezni da ne koristite previše deterdženta (da vas se ne oboji sjedeća garnitura). Pustite da se potpuno osuši na zraku.

  • Kemijsko čišćenje sjedeće garniture

Sredstva za suho čišćenje nisu zapravo suha, nego tekuća, ali ne sadrže vodu. Kada koristimo sredstva za kemijsko čišćenje namještaja, važno je da prostoriju u kojoj se nalazimo, dobro provjetrimo. Ako je moguće, prostoriju privremeno napustite.

Ako koristite kemijska sredstva za uklanjanje tvrdokornih mrlja, prije uporabe na malom prostoru nanesite malo sredstva za čišćenje. Sredstvo za čišćenje uvijek najprije stavite na krpu pa utrljajte na mrlju. Pustite da se sve osuši. Ako mrlja nije nestala, ponovite postupak. Zatim navlažite novu krpu i njome obrišite sredstvo sa mrlje. Ostavite sve da se osuši.

Comments are closed.