Beeping

Čišćenje stroja za pranje rublja

beeping logo nagradna igra

Kako pravilno očistiti perilicu?

U svakom kućanstvu postoji uređaj, koji obično zanemarimo i ne čistimo, jer smatramo da to nije potrebno, zbog toga što čišćenje i je njegova funkcija. Govorimo dakle o perilici rublja.

Čišćenje perilice rublja je izuzetno važno jer utječe na njen životni vijek, kao i na samu kvalitetu pranja rublja.

Beeping je za vas pripremio savjete kako očistiti perilicu.

Stroj za pranje rublja se mora čistiti najmanje jednom mjesečno, jer omekšivač i druga sredstva za pranje stvaraju naslage na bubnju perilice i unutar ladice za deterdžente. Sve to utječe na kvalitetu pranja – ostatci se stalno pjene i odjeća se ne ispire dovoljno. Nakon nekog vremena, iz perilice rublja se počnu širiti neugodni mirisi, koji se prenose na odjeću. Vjerojatno ste i samo doživjeli situaciju da neki komad odjeće, unatoč pranju, miriše neugodno.

U bubnju perilice se mogu pojaviti plijesan i hrđa. Ako vam se na odjeći pojavljuju smeđe točkice, to može biti znak hrđe, koja se pojavljuje kao posljedica oštećenja bubnja. U ovom slučaju je preporučljivo da baterijskom svjetiljkom pogledate cijeli bubanj i otkrijete mjesto oštećenja. Neke perilice imaju mogućnost mijenjanja bubnja, no ukoliko to nije moguće, ostaje vam opcija da popravite bubanj i porculanskom navlakom presvučete oštećeni dio bubnja.

U sljedećim koracima možete naučiti, kako očistiti perilicu sa sodom bikarbonom i octom:

Čišćenje je najbolje započeti s bubnjom  – provjerite gumu, jer tamo se taloži pijesak, kosa i drugi otpadci. Rukama odstranite sve vidljive naslage.

400 grama sode bikarbone pomiješajte s 2 decilitra tople vode. U bubanj nalijte 4 litre vode i u to dodajte prethodnu otopinu. Program postavite na najvišu temperaturu, bez pretpranja i ponovite ispiranje 2 puta. Što je duži program, čišćenje će biti učinkovitije. Neka perilica prazna opere cijeli ciklus. Voda u perilici će se zasigurno pjeniti zbog ostataka deterdženta na stjenkama bubnja. Po završetku pranja očistite filtere, njihova zadaća je da različitim česticama spriječe ulazak u stroj za pranje. Ako vam se zadržava voda u perilici, neće pravilno cirkulirati i pranje će biti manje učinkovito.

U dozirnu posudu dolijte 2 litre alkoholnog octa i ponovno pokrenite program s najvišom temperaturom. Alkoholni ocat će razgraditi sav vodeni kamenac koji se nakupio u perilici.

Da biste iz perilice uklonili neugodne mirise – u bubanj stavite 4 tablete za pranje perilice posuđa, podesite temperaturu na najmanje 60 stupnjeva i pustite da opere cijeli ciklus.

Druga mogućnost je da bubanj prelijete vrućom vodom, dodate jednu četvrtinu klora i postavite program na najduže pranje i centrifugu. Ovaj postupak bi se trebao pobrinuti za sve naslage, pljesni i ostalo što uzrokuje neugodne mirise.

Općenito, preporučuje se da perete rublje na najvišoj temperaturi, jer će vam tako biti zbilja bijelo, a stroj za pranje čist.

Sljedeća na redu je dozirna posuda stroja za pranje rublja. Ako je moguće, potpuno ju izvadite vam i namočite u alkoholni ocat na 15 minuta. Zatim na mokru četku nanesite sodu bikarbonu. Dobro istrljajte posudu i operite je toplom vodom. S zubnom četkicom očistite teško dostupna mjesta u dozirnoj posudici te na taj način očistite talog i moguće pljesni. Za pranje posudice možete koristiti i mješavinu vode i sredstva za izbjeljivanje (50:50), koju našpricate u unutrašnjost, a zatim zubnom četkicom istrljate cijelu površinu. Nakon završetka čišćenja, stroj za pranje ponovno staviti na ispiranje. Kada stroj završi, obrišite gumu i ostavite vrata otvorena kako bi se bubanj dobro osušio. Time se sprječava nastanak i razvoj pljesni i bakterija.

Preporučuje se povremeno umjesto omekšivača za rublje korištenje alkoholnog octa; odjeća se biti mekana, a ocat je također ekološki prihvatljiv i nježan prema koži.

Sada je na redu pranje vanjskih površina perlice rublja. Obrišite ju mekanom krpom i blagim sredstvom za čišćenje kako se ne bi štetila.

Gumu je preporučljivo povremeno namazati glicerinom kako bi ostala fleksibilna.

Nakon završetka čišćenja ostavite vrata perilice otvorena , otvorite ili izvadite ladicu za doziranje, da se osuši.

Dakle, vaš stroj za pranje rublje bi sada trebao raditi kao podmazan J Kao što možete vidjeti čišćenje perilice rublja nije ako teško i možete to obaviti sami. Ponavljajte ovaj postupak redovno i dugoročno gledano ćete uštedjeti nešto novca, koji biste inače dali za popravak stroja, a da ne spominjemo da će vam rublje biti čistije i bolje mirisati.

Podijelite ovo s prijatelji i njima omogućite čitu perilicu!

Comments are closed.