Beeping

Čišćenje tipkovnice: Kako pravilno očistiti tipkovnicu?

slika niza ukrašenih božićnih poklona iznad kojih se vide zlatne pahuljice

Računalna tipkovnica jedna je od najčešće diranih površina odmah iza telefona, što znači da se u njoj akumulira ogromna količina bakterija, poput prašine, ostataka hrane i prljavštine.

Tipkovnicu je teže očistiti zbog tipki, pukotina i osjetljivih elektroničkih dijelova. Uz pravu opremu, čišćenje traje samo nekoliko minuta i zahtijeva minimalan napor. Pri čišćenju tipkovnice valja obratiti pozornost na dvije stvari: na površinu tipki i na prostor između tipki. Prvo očistimo prljavštinu između tipki, a zatim i površinu tipki.

Kakvu opremu trebam za čišćenje tipkovnice?

 • Komprimirani zrak
 • Alkohol za čišćenje
 • Krpa od mikrovlakana
 • Zubna četkica
 • Pamučne blazinice

Oprema se lako može zamijeniti, na primjer, umjesto komprimiranog zraka možemo upotrijebiti vrlo meku četkicu za zube.

Kako čistimo ispod tipki?

 1. Najprije sigurno ugasimo računalo. Vanjske tipkovnice je potrebno potpuno isključiti iz računala. 
 2. Tipkovnicu nagnemo na stranu. Prijenosna računala nagnemo samo do kuta od 75 stupnjeva. 
 3. Komprimirani zrak krenemo ispuhivati od vrha tipkovnice prema dolje, kako bismo ispuhali sve mrvice iz područja među tipkama.
 4. Zatim upotrijebimo čistu četkicu za zube da uklonimo veće nečistoće. Radimo kratke pokrete od vrha tipkovnice prema dolje. Prilikom čišćenja prijenosnog računala, preporučamo da preskočite ovaj korak.

Kako čistimo površinu tipkovnice?

 1. Najprije obrišemo tipke dezinfekcijskom krpom ili krpom od mikrovlakana, koju pošpricamo  mješavinom vode i alkohola. Ne preporučamo upotrebu aerosolnih sprejeva za čišćenje i maramica koje sadrže izbjeljivač. 
 2. Sredstvo za dezinfekciju pustimo da djeluje tri minute.
 3. Tipkovnicu još jednom nježno pometemo zubnom četkicom. 
 4. Prije ponovnog uključivanja tipkovnice provjerimo je li potpuno suha. 

Koliko često je preporučeno čistiti tipkovnicu?

Preporuča se da tipkovnicu svaki dan barem prebrišemo dezinfekcijskim maramicama. Ipak, većina ljudi čisti tipkovnicu jednom ili dvaput mjesečno. Mnogi proizvođači u posebnom korisničkom priručniku preporučuju potpuno uklanjanje tipki iz tipkovnice za duboko čišćenje barem jednom godišnje.

Tipkovnica je jedna od površina koje najčešće diramo, kako kod kuće, tako i u uredu, te je zato iznimno važno da ju dobro očistimo. Puno postižemo učestalim pranjem ruku i izbjegavanjem grickalica u radnom prostoru.

Osim čišćenja Vašeg doma, Beeping nudi i dodatnu dezinfekcije površina koje su izložene dodirima raznih ljudi. Dodatak dezinfekcijskog čišćenja možete naručiti ovdje

Comments are closed.