Kako otvoriti servis za čišćenje? - Sve što trebate znati prije otvaranja servisa za čišćenje
26.01.2021

Razmišljate o bacanju u poduzetničke vode? Ostali ste bez posla pa vam je ''stvoriti sam sebi posao'' trenutno najbolja opcija ili ste jednostavno oduvijek željeli ''nešto svoje''?

 

Nakon dugotrajnog razmišljanja odlučili ste za otvaranje firme za čišćenje, jer znate da ste dobri u tom području. Štoviše, čišćenje vas opušta i dođe vam kao bijeg od svakodnevnih obaveza i antistres terapija. Odluka je pala, no što sada?

 

Prvo pitanje koje se stavlja pred vas je - kako registrirati poslovni subjekt pod kojim ćete obavljati poslovnu aktivnost, dali kao obrat ili kao j.d.o.o.? Naravno, možete osnovati i d.o.o. no zbog početnog kapitala od 20 000 kn, sada se nećemo fokusirati na taj oblik poslovanja. I obrt i j.d.o.o. su oblici samozapošljavanja, što znači da sami pronalazite i ugovarate svoje poslove, sami si određujete plaću, slobodne dane i godišnje, jednom riječi - sami ste svoj gazda. Registracija obrta je jednostavniji proces od osnivanja j.d.o.o. S druge strane, za registraciju obrta postoje neka ograničenja po pitanju djelatnosti koje se mogu obavljati, te uvjeta pod kojima se mogu obavljati te djelatnosti. Na svu sreću, obrt za čišćenje se ubraja  u slobodne, što znači da nije potrebno imati položen ispit o stručnoj osposobljenosti, kao ni majstorski ispit.

 

Registracija j.d.o.o. započinje rezervacijom imena nakon što na sudreg.pravosudje.hr provjerite da ne postoji tvrtka sa istim ili sličnim imenom. Rezervacija imena nije obavezna, ako ste utvrdili da željeno ime nije zauzeto i da je u skladu sa svim propisima. Idući korak je odlazak kod javnog bilježnika (potrebna je nazočnost svih osnivača). Javni bilježnik sastavlja i ovjerava Zapisnik o osnivanju, Prijavu za upis društva u sudski registar, Izjavu o nepostojanju nepodmirenih dugova i Popis članova društva. Što se pak registracije obrta tiče, najbolje je otići u Ured za gospodarstvo vaše Županije i na jednom ćete mjestu dobiti sve potrebne informacije i obaviti registraciju obrta.

 

U tablici su prikazane pojedinosti koje bi vas mogle zanimati i koje bi vam mogle pomoći prilikom donošenja odluke o osnivanju, kao što su troškovi, doprinosi, itd.:

 

Obrt

J.d.o.o

Temeljni kapital

Nema

10 kn

Troškovi osnivanja

Cca. 1.000 kn

Cca. 1.000 kn

Vrijeme potrebno za osnivanje

Max 15 dana

Max 10 dana

Mjesto registacije

Nadležni ured državne uprave u Županiji ili Gradu

Javni bilježnik

Knjigovodstvo

Jednostavno knjigovodstvo

Dvojno knjigovodstvo u skladu sa Zakonom o računovodstvu

Članstvo u Komori

Hrvatska obrtnička komora

Hrvatska gospodarska komora

Djelatnosti

Sve dopuštene djelatnosti uz posjedovanje odgovarajuće stručne spreme za vezane obrte i/ili povlastice za povlaštene obrte

Sve dopuštene djelatnosti bez obzira na stručnu spremu

Porezne stope

Progresivna 12%, 25%, 45% (ovisno o visini dohotka)

20%

Zaposleni

Nema ograničenja

Nema ograničenja

Plaćanje poreza na dodanu vrijednost

Naplaćeni račun

Izdani račun

Minimalni osobni dohodak i doprinosi

Minimalni doprinosi iznose cca 1900 kn/mj. (prema trenutnoj osnovici od cca 5.125 kn/mj. za SSS).

 

Ukoliko je vlasnik obrta zaposlen negdje drugdje, ne postoji obveza plaćanja paušalnih doprinosa u obrtu, nego se isti plaćaju na kraju godine, ali samo na ostvareni dohodak.

Minimalna bruto I plaća je trenutno 3.017,61 kn, a moguća je prijava i na nepuno radno vrijeme, te je bruto plaća u tom slučaju proporcionalno manja. Koliko u pojedinim slučajevima iznosi bruto I, odnosno bruto II, a koliko neto isplata, može se pogledati na www.rrif.hr. Ukoliko je vlasnik zaposlen negdje drugdje, ne postoji obveza plaćanja doprinosa, nego se na ostvarenu dobit na kraju godine plaća porez na dobit 20% + porez na dividendu 12% ukoliko se ista isplaćuje.

Max dohodak i doprinosi

Ostvareni dohodak podliježe oporezivanju po progresivnoj stopi od 12%, 25% ili 45% te doprinosima kao na plaću, a to u gruboj kalkulaciji može iznositi i više od 50%. Dakle, obrt je jedan od nametima najopterećenijih oblika poslovanja. Ukoliko nema ostvarenog dohotka (npr. prve godine poslovanja), obveza plaćanja paušala postoji bez obzira na to (osim kod obrta uz radni odnos).

Na ostvarenu dobit plaća se porez na dobit 20% + porez na dividendu 12% ukoliko se ista isplaćuje.

 

Postanite Beeper i dođite do novih klijenata. 

 

Nakon osnivanja na vama je još da promovirate svoju novu firmu i zadobijete povjerenje klijenata. Sretno! :)

Jeste li pretplaćeni na novosti u Beepingu?
Tako nikada nećete propustiti sve dobre ponude i novosti kod nas.
Vnesite pravilen email naslov.
Email
Pošalji
Možda će vas također zanimati:
KONTAKT
095 3534 574
PRATITE NAS
POSTANITE ČISTAČ
Imate iskustva u čišćenju? Pridružite nam se.
NAČIN PLAĆANJA
PARTNERI
KONTAKT
095 3534 574
info@beeping.hr
PRATITE NAS
POSTANITE ČISTAČ
Imate iskustva u čišćenju? Pridružite nam se.
NAČIN PLAĆANJA
PARTNERI
© 2021 Beeping. Sva prava pridržana