Beeping

Kako otvoriti servis za čišćenje?

uredan radni stol s upaljenim računalom na čijem ekranu piše 'do more'

Sve što trebate znati prije otvaranja servisa za čišćenje

Razmišljate o bacanju u poduzetničke vode? Ostali ste bez posla pa vam je ”stvoriti sam sebi posao” trenutno najbolja opcija ili ste jednostavno oduvijek željeli ”nešto svoje”?

Nakon dugotrajnog razmišljanja odlučili ste za otvaranje firme za čišćenje, jer znate da ste dobri u tom području. Štoviše, čišćenje vas opušta i dođe vam kao bijeg od svakodnevnih obaveza i antistres terapija. Odluka je pala, no što sada?

Prvo pitanje koje se stavlja pred vas je – kako registrirati poslovni subjekt pod kojim ćete obavljati poslovnu aktivnost, dali kao obrat ili kao j.d.o.o.? Naravno, možete osnovati i d.o.o. no zbog početnog kapitala od 20 000 kn, sada se nećemo fokusirati na taj oblik poslovanja. I obrt i j.d.o.o. su oblici samozapošljavanja, što znači da sami pronalazite i ugovarate svoje poslove, sami si određujete plaću, slobodne dane i godišnje, jednom riječi – sami ste svoj gazda. Registracija obrta je jednostavniji proces od osnivanja j.d.o.o. S druge strane, za registraciju obrta postoje neka ograničenja po pitanju djelatnosti koje se mogu obavljati, te uvjeta pod kojima se mogu obavljati te djelatnosti. Na svu sreću, obrt za čišćenje se ubraja  u slobodne, što znači da nije potrebno imati položen ispit o stručnoj osposobljenosti, kao ni majstorski ispit.

Registracija j.d.o.o. započinje rezervacijom imena nakon što na sudreg.pravosudje.hr provjerite da ne postoji tvrtka sa istim ili sličnim imenom. Rezervacija imena nije obavezna, ako ste utvrdili da željeno ime nije zauzeto i da je u skladu sa svim propisima. Idući korak je odlazak kod javnog bilježnika (potrebna je nazočnost svih osnivača). Javni bilježnik sastavlja i ovjerava Zapisnik o osnivanju, Prijavu za upis društva u sudski registar, Izjavu o nepostojanju nepodmirenih dugova i Popis članova društva. Što se pak registracije obrta tiče, najbolje je otići u Ured za gospodarstvo vaše Županije i na jednom ćete mjestu dobiti sve potrebne informacije i obaviti registraciju obrta.

U tablici su prikazane pojedinosti koje bi vas mogle zanimati i koje bi vam mogle pomoći prilikom donošenja odluke o osnivanju, kao što su troškovi, doprinosi, itd.:

 ObrtJ.d.o.o
Temeljni kapitalNema10 kn
Troškovi osnivanjaCca. 1.000 knCca. 1.000 kn
Vrijeme potrebno za osnivanjeMax 15 danaMax 10 dana
Mjesto registacijeNadležni ured državne uprave u Županiji ili GraduJavni bilježnik
KnjigovodstvoJednostavno knjigovodstvoDvojno knjigovodstvo u skladu sa Zakonom o računovodstvu
Članstvo u KomoriHrvatska obrtnička komoraHrvatska gospodarska komora
DjelatnostiSve dopuštene djelatnosti uz posjedovanje odgovarajuće stručne spreme za vezane obrte i/ili povlastice za povlaštene obrteSve dopuštene djelatnosti bez obzira na stručnu spremu
Porezne stopeProgresivna 12%, 25%, 45% (ovisno o visini dohotka)20%
ZaposleniNema ograničenjaNema ograničenja
Plaćanje poreza na dodanu vrijednostNaplaćeni računIzdani račun
Minimalni osobni dohodak i doprinosiMinimalni doprinosi iznose cca 1900 kn/mj. (prema trenutnoj osnovici od cca 5.125 kn/mj. za SSS). Ukoliko je vlasnik obrta zaposlen negdje drugdje, ne postoji obveza plaćanja paušalnih doprinosa u obrtu, nego se isti plaćaju na kraju godine, ali samo na ostvareni dohodak.Minimalna bruto I plaća je trenutno 3.017,61 kn, a moguća je prijava i na nepuno radno vrijeme, te je bruto plaća u tom slučaju proporcionalno manja. Koliko u pojedinim slučajevima iznosi bruto I, odnosno bruto II, a koliko neto isplata, može se pogledati na www.rrif.hr. Ukoliko je vlasnik zaposlen negdje drugdje, ne postoji obveza plaćanja doprinosa, nego se na ostvarenu dobit na kraju godine plaća porez na dobit 20% + porez na dividendu 12% ukoliko se ista isplaćuje.
Max dohodak i doprinosiOstvareni dohodak podliježe oporezivanju po progresivnoj stopi od 12%, 25% ili 45% te doprinosima kao na plaću, a to u gruboj kalkulaciji može iznositi i više od 50%. Dakle, obrt je jedan od nametima najopterećenijih oblika poslovanja. Ukoliko nema ostvarenog dohotka (npr. prve godine poslovanja), obveza plaćanja paušala postoji bez obzira na to (osim kod obrta uz radni odnos).Na ostvarenu dobit plaća se porez na dobit 20% + porez na dividendu 12% ukoliko se ista isplaćuje.

Nakon osnivanja na vama je još da promovirate svoju novu firmu i zadobijete povjerenje klijenata. Sretno! 🙂

Comments are closed.