Beeping

Potraga za čistačima doma – savjeti i skrivene zamke

mop za pranje poda na smeđem parketu

Dali vaš tipičan radni dan izgleda ovako:  ustajete iz kreveta, oblačite se, spremate djecu i pripremate im doručak? Zatim slijedi vožnja – vrtić, škola i posao. Radni dan je pun zadataka i nikad ne završava nakon osam sati. Nakon posla djecu vodite na njihove izvannastavne aktivnosti  i navečer umorni padate u krevet. Iz kuhinje vas prijekorno gleda hrpa prljavog posuđa, svježe oprana odjeća traži glačanje. Ali kada? Uz sve obaveze jednostavno nemate vremena. Na kraju umorni sjedate za računalo i pišete Facebook post: Tražim čistača za dom, poznaje li tko nekog pouzdanog?

U današnje vrijeme i nije tako teško naći nekoga za čišćenje kućanstva, jer je crno tržište tu jako zastupljeno, ali teško je naći nekoga pouzdanog.  Konačno, čistač je osoba koji puštate u intimnost svoga doma i svakako mora imati određene kvalifikacije.

Na što paziti kada tražite osobu za čišćenje:

  • Savjeti: Ako se odlučite za najam servisa za čišćenje, raspitajte se o iskustvima drugih korisnika. Svaki dobar servis za čišćenje ima i svoju web stranicu ili profil na nekoj od društvenih mreža. Također, možete se informirati na raznim forumima i dobiti jasniju sliku o uslugama pojedinih servisa. Ako se odlučite uzeti pojedinca, možete ga pitati za preporuku , ali uglavnom je to na način: „dobar glas se daleko čuje“.  Ako imate nekog poznanika koji je zadovoljan svojom čistačicom, zamoliti ćete ga za kontakt.  U krajnjem slučaju vam ostaje da na forumu objavite temu sa naslovom Tražim osobu za čišćenje i pričekati da se ljudi jave i ponude svoje usluge.
  • Stanje: Istina je da je rad na crno na prvi pogled jeftiniji, ali na duge staze vas košta mnogo više. Takav način poslovanja je protuzakonit (tako da i vi i osoba koja čisti možete dobiti kaznu), a osim toga nemate nikakvu garanciju na obavljeni posao. Čak i ako se odlučite unajmiti servis za čišćenje i platiti „na ruke“, to vas lako može udariti po džepu, jer nemate nikakav dokaz o obavljenoj usluzi.
  • Osiguranje: Ima li osoba koja kod vas obavlja čišćenje uređeno osiguranje od odgovornosti za slučaj nezgode. Svi znamo da nevolja nikad ne spava i lako se može dogoditi da dragocjena vaza, naslijeđena od tete Marije, padne na pod i razbije se. Tko pokriva štetu koja je veća od nekoliko eura? Kada gospođa koja čisti radi na crno, nije vjerojatno da će šteta biti nadoknađena.
  • Poznavanje standarda: Dali se servis brine o obuci svojih zaposlenika? Dali su upoznati sa standardima čišćenja, primjerice da ne bi trebali upotrebljavati iste krpe za čišćenje sanitarija i za kuhinjski stol. Obavezo moraju znati svojstva sredstava za čišćenje koja koriste (posebno abrazivnost – da ne dođe do oštećenja namještaja) i kako se ponašaju na različitim površinama.
  • Oprema: Prije uzimanja osobe za čišćenje trebate se raspitati dali morati pripremiti svoja sredstva i opremu za čišćenje. Na stranicama pojedinih servisa za čišćenje vam se može činiti da je cijena niža, ali nabavom potrebne opreme za čišćenje cijena za vas postaje viša.
  • Kontrola rada i garancija: Tko provjerava čistače koji čiste vaš dom? Isplati se provjeriti dali servis ili pojedinac nudi garanciju na obavljenu uslugu. Ukoliko niste zadovoljni s čišćenjem, kakva je procedura za reklamacije? Dali će očistiti ponovno (besplatno, naravno) ili će vam vratiti novac? Većina servisa to nije uredila pa svakako vrijedi razmisliti o mogućnostima da ne razbacujete vaš novac. Još važnije: pri unajmljivanju servisa za čišćenje i traženju pomoći za čišćenje kod kuće, treba imati na umu konačan cilj, a to je dodatno slobodno vrijeme i opuštanje, no sve to pada u vodu ako se moramo baviti s uvažavanjem garancije.
  • Opseg usluga: Prije čišćenja treba s osobom koja čisti dogovoriti što je sve predmet čišćenja. Dali se radi o redovnom čišćenju tj. održavanju ili želite generalno čišćenje? Što vaša čistačica smatra pod generalno čišćenje? Potreban je dogovor oko svih detalja da ne bi došlo do nezadovoljstva zbog nesporazuma.
  • Cijena: Na kraju, slijedi dogovor o cijeni čišćenja. Obavezno pitajte, osobu koja će provesti čišćenje, na koji način određuje cijenu – po satu ili po kvadraturi? Cijene po satu mogu djelovati vrlo atraktivno i na prvi pogled jeftinije od cijena po kvadraturi, ali nikada ne možete unaprijed znati koliki će biti konačni račun. Jedan put čišćenje može trajati 2 sata, a drugi put 5. Tko vam garantira da čistač neće u međuvremenu zvati susjeda Marka s trećeg kata da malo popričaju, jer nekako mora izgubiti vrijeme. Fiksna cijena vas rješava ove brige, a ukoliko osoba koja čisti malo oduži, to za vas ne predstavlja nikakav dodatan trošak.

Imate pitanja? Kontaktirajte nas i rado ćemo vam odgovoriti.

Ne zaboravite podijeliti ove korisne savjete sa svojim prijateljima!

Comments are closed.